Indalsleden

Indalsleden-240pxIndalsleden består av gamla vägar och stigar som använts under tusentals år. Leden gör en avstickare från S:t Olavsleden och har precis som den sin början i Selånger i Medelpad.

Inlandsleden passerar den jämtländska länsgränsen vid Forsstrand i Bispgården. Indalsleden passar de pilgrimer som önskar kombinera lätt vandrade och spännande kulturhistoria. Östjämtland erbjuder allt detta, och dessutom naturupplevelser med djupa skogar, djupa dalar och vindlande vattendrag.

Döda fallet

Det som idag är Döda fallet var fram till slutet av 1700-talet ett magnifikt vattenfall med namnet Storforsen. Storforsen var ett hinder för timmerflottningen och det planerades en flottningsled runt fallet. Magnus Huss, en idérik och handlingskraftig köpman i Sundsvall fick uppdraget att leda arbetet. Vattenledningsrännor skulle byggas och på så vis leda om Boängsbäcken bredvid Storforsen. I början av juni år 1796 var rännorna klar för att leda om vattnet bredvid Storforsen. Ingen hade räknat med den kraftiga vårflod som väntade.

Natten mot den 7 juni började Ragundasjöns vatten rinna genom kanalen. Naturkatastrofen var ett faktum när sjöns vatten snabbt skar sig igenom den grusbarriär som dämde upp Ragundasjön. En enorm flodvåg sköljde fram, skövlade allt i sin väg och hela Ragundasjön tömdes på fyra timmar.

Döda fallet i dag

Döda fallet är sedan 1964 ett naturreservat och ett riksintresse för vetenskaplig naturvård. Döda fallet är ett populärt besöksmål – tusentals besökare vill se ”vattenfallet utan vatten”. Vid Döda fallet har man också anlagt en vridläktare som gör det möjligt att sätta upp friluftsteater på ett professionellt och spännande sätt.

Thaipaviljongen

I Utanede står en unik påminnelse om ett kungabesök för över hundra år sedan. I juli år 1897 beger sig den thailändske kungen Chulalongkorn på ett statsbesök till Sverige och kung Oscar II. Kung Chulalongkorn var en framsynt man som kämpade för både mänskliga rättigheter och för att utveckla Thailand – då kallat Siam – till ett modernt land. Efter sin död bli han ihågkommen som den kung som befriade siameserna från både slaveriet och dödsstraffet.

Besöket i Sverige

I Sverige reser han på den svenske kungens förslag norrut. Där studerar kung Chulalongkorn den svenska skogsindustrin, men tar också del av den vackra naturen längs med Ångermanälven och Indalsälven. Kung Chulalongkorn åkte genom Utanede med häst och vagn och sedan vidare med ångbåt längst älven. Befolkningen i byarna ställde upp mangrant och hälsade och hyllade den utländske kungen, som sedan skrev ned sin tacksamhet för detta i sina reseanteckningar. Det exotiska besöket i slutet av 1800-talet glömdes inte bort av ragundaborna. Vägen som kungen färdades på förbi Utanede döptes under 1940-talet till Kung Chulalongkorns väg.

Paviljongen blir till

När en thailändsk delegation med dansare besöker trakten 1992 hör de talas om vägen och blir glada att deras mest älskade kung blivit hedrad på detta sätt. De besöker platsen och mediterar, varvid idén att skapa en minnesplats väcks hos Ragunda kommun. I juli 1999, 102 år efter kung Chulalongkorns besök, står paviljongen på plats. Thaipaviljongen erbjuder en plats för kontemplation och möjlighet att ta del av den thailändska kulturen – mitt i de jämtländska skogarna.

Stugun

Byn Stugun har fått sitt namn efter den själastuga som uppfördes på platsen i slutet av 1200-talet. Gjurd Bodakarl får skattefrihet och beskydd för att han bygger detta pilgrimshärbärge, på uppdrag av ärkebiskopen i Uppsala. Behovet av en skyddad rastplats var nödvändig. Såhär 250 år efter Olof den heliges död hade pilgrimerna blivit många, och i de väldiga ragundaskogarna lurade faror från både vilda djur och rövare. Gjurd Bodakarls uppdrag att erbjuda skydd till pilgrimer går i arv. Flera generationer kom sedan att driva ett slags gästgiveri på platsen, till nytta för alla resande.

Idag erbjuder Stugun både mat och husrum för pilgrimer. Gör ett besök på Stuguns hembygdsgård som ligger i anslutning till Stuguns gamla kyrka.

Krångede museum

I Krångede museum finns livet på 1930 talet i Krångede avbildat tillsammans med en modell över Trångbo och kraftverket. Hemmiljön, arbetsmiljön i tunnlarna och fritidsmiljön finns avbildad. Här finns även ortens turistbyrå.

Natur- och kulturstigen mellan Krångede-Stordalen

Från Krångede, över berget mot Stordalen är cirka fyra kilometer av pilgrimsleden röjd och uppskyltad. Här finner du informationsskyltar om både natur och kultur utmed leden, samt kan beundra utsikten från det utkikstorn som byggts på berget.

Vackra och ovanliga trähus

I Ragunda kommun finns enastående minnen från den tidiga skogsbruks- och kraftverksepoken. Sågverksindustrins uppsving i slutet av 1800-talet medförde ett ökat välstånd för östra Jämtland. Många byggnader gavs ett påkostat utförande med en rik träarkitektur, som möjliggjordes genom den nya lövsågstekniken. I Skyttmon byggdes det ena efter det andra träslottet upp av byns rika bönder, som själva behöll kontrollen över skogen.

I Stuguns socken finns ett av länets byggnadsminnen – Strånäset – vars huvudbyggnad domineras av två stycken stora 2,5 vånings höga glasverandor med överflödande lövsågeridekorationer. Till byggnadsminnet hör också bland annat ett åttakantigt hönshus i lusthusstil.

För vidare information om orter, serviceinrättningar och sevärdheter:

  • Turistinformation Hammarstrand, tel 0696-68 20 90 (Turistinformationer i Stugun (vid bron), Livsmedelsaffären i Borgvattnet, Statoil i Hammarstrand, Döda fallet, Thailändska paviljongen, Hotell Indalsleden).
  • Stuguns Turistinformation, tel 0695-200 00
  • Turist- & Kongressbyrån i Östersund, tel 063-14 40 01
  • Krokoms Turistbyrå, tel 0640-164 00
  • Handel & Turism i Alsen, tel 0640-430 50
  • Undersåkers Turistförening, tel 0647-301 78
  • Åre Turistbyrå, tel 0647-177 20