Kårböleleden

Karboleleden-240pxMed sin början i Kårböle tar leden sedan vägen över Ytterhogdal, Överhogdal, Klaxåsen, och Klövsjö, för att sedan ansluta till Jämt-Norgevägen i Oviken via Åsarna och Berg.

Kårböleleden användes främst av pilgrimer, men även forbönder och andra handelsresanden har rest efter dess vägar och stigar i långa tider. En av de mer kända pilgrimer som sägs ha vandrat utmed Kårböleleden är den heliga Birgitta som tillsammans med sin man tog denna väg till Olof den heliges grav i Nidaros.

Dagens pilgrimer har möjlighet att uppleva ett levande kulturarv i form av de många fäbodar som fortfarande finns i drift under sommarhalvåret. Därutöver utlovas ett rikt och vilt djur- och fågelliv och fantastiska naturupplevelser. Tillbringa en natt under bar himmel och lyssna till orrspel eller vila trötta fötter vid den slingrande ån Hoan.

Klövsjö by

Klövsjö sägs vara Sveriges vackraste by. Bygden erbjuder bland annat vidunderlig utsikt och rikt utbud av turistiska aktiviteter både sommar och vinter. Utmed Klövsjön ligger de cirka 150 hushållen med 300 fast boende. Här finns lanthandel, turistbyrå, hotell och restauranger. I byn finns också det prisbelönta Kullens Gårdsmejeri som tillverkar och säljer ostar av både get- och komjölk. Vintertid erbjuder vattenfallet Fettjåfallet 60 meter lustfylld isklättring för både nybörjare och mer erfarna klättrare. Delar av Kårböleleden är utmärkt på träd och stolpar med orange ringar från Katrina Värdshus.

Fäbodriket – Zakrisbuan

Sedan mer än tjugo generationer tillbaka har Klövsjös bönder bufört sin boskap från gårdarna i byn till fäbodarnas avlägsna betesmarker. I Klövsjö är fäbodlivet ännu idag en viktig och levande tradition i fjällböndernas liv. Från åtta av gårdarna i den lilla fjällbyn buförs boskapen i början av juni. Vid fäbodarna tillverkar butöser smör, messmör och ost på det gamla sättet.

På vall och i skog betar djur och håller landskapet öppet och levande. Utefter Kårböleleden, med bilväg, ligger Zakrisbuan med anor från slutet av 1800-talet. Här har bedrivits öppen fäbod sedan 1976 och varje sommar välkomnas besökare att ta del av butösernas arbetet och köpa mejeriprodukter som mesost och messmör.
Rödböle, vindskydd utmed Hoan med möjlighet att se bäver.

Ett fantastiskt djur- och växtliv

Utmed Kårböleleden finns möjlighet till makalösa naturupplevelser. Här finns stor artrikedom bland både djur och växter. Pilgrimer som vandrar här kan få syn på rovdjur som björn, varg och järv. Älg, ren, fjällräv, fjällämmel och bäver har också sitt hem i de härjedalska skogs- och fjällmarkerna. En mer ovanlig innevånare är Myskoxen, som efter tusenårig frånvaro åter inplanterades 1971 och som nu har blivit ett signum för landskapet Härjedalen.

Det finns en rad olika naturreservat i Härjedalen, liksom en nationalpark – Sonfjället. Cirka 1,5 mil väster om Funäsdalen ligger den sju kilometer stora naturreservatet Hamrafjället. Det har fått smeknamnet Blomsterfjället då de gynnsamma sydsluttningarna erbjuder både fjällväxter och mer värmekrävande växter en lämplig livsmiljö. Här finns en rad olika orkidéer och andra kalkkrävande växter, men också fjällbjörk, kråkris och fjällsippor – bland andra.

För vidare information om orter, serviceinrättningar och sevärdheter:

  • Hogdals Servicekontor & Turistbyrå (Ytterhogdal), tel 0680-456 07
  • Klövsjö Turistbyrå & Café, tel 0682-41 36 60
  • Bergs-I-byrå (Åsarna),tel 0687-301 93
  • Turistföreningen Södra Storsjöbygden (Myrviken), tel 0643-108 33
  • Ljungdalens Turistbyrå, tel 0687-200 79